دنیای ارگانیک

ریشه و تاریخچه ارگانیک

ریشه ی لغت

از تاریخچه و ریشه لغت ارگانیک چه می‌دانید؟

لغت ارگانیک به یک شیوه یا عملکردی اطلاق می‌شود که کشاورزان هنگام پرورش، تولید و یا حتی فرآوری محصولاتی از جمله میوه‌ها، سبزیجات، صیفی‌جات و حبوبات اشاره دارد که محصولات لبنی و دامی (گوشت) از این طبقه‌بندی مستثنی نیستند.

ریشه‌ لغت ارگانیگ

ریشه لغت ارگانیک انگلیسی است. کلمه یونانی ای که (organicos) در دهه ۱۵۱۰ میلادی به معنای عضو یا ابزار استفاده شده و معنی اصلی آن با عنوان “موجوات زنده ارگانیزه” اولین بار در سال ۱۷۷۸ میلادی به ثبت رسیده است. معنای آن به عنوان “بدور از کود و آفت کش شیمیایی در سال ۱۸۳۱ میلادی ثبت شده است.

به طور معمول موافقت شده که جنبش کشاورزی ارگانیک از دهه 1940 در انگلیس و با نوشتن سر آلبرت هوارد، که در مورد شیوه های ارگانیک در هند طی دهه 1920 آموخته است، آغاز شده است. در ایالات متحده، تولد جنبش ارگانیک معمولاً به J.I اعتبار دارد.

هدف کشاورزان و دامپرورانی که در زمینه‌ی تهیه‌ی مواد ارگانیک فعالیت می‌کنند، به طور مشخص از خاک و آب به عنوان دو عنصر اصلی تولید محصولات و در عین حال کاهش آلودگی های زیست محیطی حفاظت می‌کنند. در واقع کشاورزان و دامپرورانی که محصولات خود را به شیوه ارگانیک پرورش می‌دهند، به هیچ وجه از روش های معمول و روتین برای کوددهی، کنترل آفات و حتی شیوه های رایج مقابله با انواع بیماری های دامی و گیاهان استفاده نمی‌کنند.

این کشاورزان ارگانیک که بشدت دوستار محیط زیست هستند به جای استفاده از علف کش‌های شیمیایی، از روش‌هایی که به نسبت سخت اما محیط زیست دوست تر‌اند، نظیر کشت دوره‌ای، پخش مالچ (مواد آلی قیرمانند حاصل از تجزیه کاه و برگ‌های مرده) یا کودهای حیوانی برای کنترل آفات کمک می‌گیرند.

کشاورزانی که در حیطه تولید مواد ارگانیک فعالیت می‌کنند از مالچ طبیعی که از جنس مواد آلی هستند استفاده می‌کنند که به طور همزمان رشد علف ها را کاهش و باعث افزایش تکثیرکرم ها می‌شود و در عین حال مانع تبخیر شدن آب از سطح خاک نیز شود.

خاکی که به لحاظ ماده ارگانیک قوی باشد، مواد مغذی بیشتری تولید می‌کند.
کشاورزان عادی برای بالا بردن میزان رشد گیاهان از کودهای شیمیایی استفاده می‌کنند اما کشاورزان ارگانیک، از کودهای طبیعی نظیر کودهای حیوانی و کمپوست (مخلوط کود گیاهی و خاک) نه تنها برای رشد گیاه بلکه حتی برای تغذیه خاک کمک می‌گیرند.


محصولات ارگانیک به چه محصولاتی اطلاق می‌شود؟

محصول ارگانیک به محصولی گفته می‌شود که اولاً منشأ آن کاملاً طبیعی باشد. ثانیاً در فرایند تولید آن از هیچ گونه ماده شیمیایی یا فرآیندی که باعث تغییر در ماهیت طبیعی مواد تشکیل دهنده می‌شود، استفاده نشده باشد. به عنوان مثال یک کرم مرطوب‌کننده صددرصد ارگانیک، محصولی است که اولاً تمام مواد تشکیل دهنده آن طبیعی باشند، ثانیاً در مراحل تولید محصول از کشت مواد اولیه تا بسته‌بندی نهایی، هیچ نوع ماده شیمیایی به آن اضافه نشده باشد. از جمله کودها و آفت کش‌های شیمیایی، نگهدارنده‌های شیمیایی و غیره.


در مورد فواید مصرف مواد غذایی ارگانیک چه می‌دانید؟

همه ما می‌دانیم برای تولید محصول ارگانیک از مواد غیرطبیعی استفاده نمی‌شود.

همچنین اصلاح ژنتیکی که در هنگام پرورش این محصولات استفاده نمی‌شود، باعث می‌شود که این میوه‌ها در سایز طبیعی، رنگ و طعم بهتری ارائه شوند.

گیاهان مثل انسان‌ها زنده هستند و به همین دلیل امکان بیمار شدن آنها نیز وجود دارد.

برخی از کشاورزان برای سالم نگه داشتن محصولات خود در مقابل انواع بیماری‌ها از آنتی‌بیوتیک‌هایی استفاده می‌کنند که به نهایت در بافت اصلی گیاه نیز وارد می‌شوند.

همین مسئله می‌تواند خطری برای سلامتی بدن انسان باشد. شیوه‌های کشاورزی آلی باعث کاهش آلودگی، حفظ آب، کاهش فرسایش خاک، افزایش باروری خاک، و استفاده از انرژی کمتر می‌شود.

کشاورزی بدون آفت‌کش‌ها نیز برای پرندگان و حیوانات و همچنین افرادی که در نزدیکی مزارع زندگی می‌کنند بهتر است.

حیوانات که به وسیله‌ی مواد ارگانیک تغذیه می‌شوند، آنتی‌بیوتیک‌ها، هورمون‌های رشدی یا خوراکی‌های جانبی به آنها داده نمی‌شود.

مواد خوراکی جانبی خطر ابتلا به بیماری جنون گاوی را افزایش می‌دهد و استفاده از آنتی‌بیوتیک می‌تواند گونه‌های باکتری مقاوم در برابر آنتی‌بیوتیک را ایجاد کند. گوشت و شیر ارگانیک در بعضی از مواد مغذی خاص غنی هستند.

راهکار‌های شناخت محصولات ارگانیک

امروزه به دلیل افزایش جمعیت، مساله تامین غذا یکی از چالش‌های مهم دولتمردان است و در حال حاضر در تمام دنیا برای پیشگیری از خطرات احتمالی ناشی از آفت‌زدگی و بیماری محصولات کشاورزی و دامی از انواع کودهای شیمیایی، سموم کلره و فسفره و آنتی‌بیوتیک استفاده می‌شود.

در برخی از موارد استفاده بیش از حد این مواد شیمیایی می‌تواند با عوارضی مانند اختلال درکارایی قلب و بروز اشکال در سیستم خون‌رسانی بدن، اختلال در هضم غذا وکارکرد دستگاه گوارش، ابتلا به پارکینسون و پوکی استخوان، بروز نقص‌های ژنتیکی، تولد نوزادانی با وزن کم و افزایش سقط جنین و اختلالات هورمونی، سلامت افراد به ویژه کودکان و مادران باردار را با خطر مواجه کند.

گاهی استفاده از انواع سموم یا اصلاحات ژنتیکی تنها برای داشتن ظاهر زیبا ویا نگهداری برای مدت طولانی صورت می‌گیرد که این اقدامات نه تنها سودی برای مصرف‌ کننده ندارد بلکه عوارض جبران‌ ناپذیری را نیز سبب خواهد شد.

به همین دلیل است که محققان بر تولید گسترده محصولات غذایی ارگانیک و استفاده از این مواد غذایی تاکید دارند تا علاوه بر داشتن ارزش غذایی بالا، از هر گونه ماده شیمیایی مضر نیز عاری باشند.

در حال حاضر محصولات غذایی ارگانیک شامل انواع میوه‌ها، سبزی‌ها، غلات، حبوبات، گوشت گاو و گوسفند، شیر، گوشت مرغ و تخم‌مرغ، عسل و ده‌ها محصول کشاورزی و دامی در سراسر دنیا به شکل ارگانیک تولید می‌شود که البته این محصولات گران‌تر از محصولات مشابه خود هستند.

یکی از توصیه‌های مهم و کاربردی کارشناسان استفاده از محصولات ارگانیکی است که به راحتی و بدون افزایش بار مالی می‌توان آنها را تهیه کرد. به عنوان مثال سبزی‌کاری در مناطق شهری علاوه بر اینکه به زیبایی شهر و همچنین به تازه شدن هوا کمک می‌کند می‌تواند سرگرمی خوبی برای کودکان باشد و حس مسوولیت‌پذیری را نیز در آنها تقویت کند.

همچنین می‌توان در فضاهای کوچک حتی در آپارتمان برخی از این محصولات را پرورش داده و برای مصرف خود و خانواده از آن استفاده کرد. تهیه یک گلدان کوچک که برخی سبزی‌ها مانند جعفری‌، گشنیز، تره و یا هر سبزی که خود تمایل داشته باشید می‌تواند شما را به اهداف نهایی که دریافت محصول ارگانیک است، برساند.

در مناطق روستایی نیز استفاده از گوشت مرغ و همچنین تخم‌مرغ‌های به دست آمده از مرغ‌هایی که در فضای باز پرورش می‌یابند، می‌تواند از بهترین غذاهای طبیعی و ارگانیک باشد.

همچنین می‌توان در مهدهای کودک و در مدارس فضای مناسبی را برای تهیه باغچه‌های سبزی کاری در نظر گرفت و از محصولات آن برای تغذیه در وعده اصلی و یا میان وعده و همچنین ترویج فرهنگ مصرف سبزی و استفاده از سبزی تازه بهره برد.

مزیت‌های مواد غذائی ارگانیک و تفاوت آن با مواد غذائی غیر ارگانیک:

یکی از مهم‌ترین مزیت‌های محصولات غذایی ارگانیک وجود طعم و مزه بهتر و طبیعی تر و خواص غذایی بیشتر این محصولات نسبت به محصولات تولید شده در سیستم زراعی رایج و محصولات اصلاح شده است.

ارزش غذایی و ویتامین‌ها در غالب محصولات ارگانیک بسیار بیشتر از محصولات سیستم رایج است. از این جمله می‌توان به محتوی بیشتر ویتامین‌هایی مانند ویتامین B، ویتامین C، ویتامین E، لیکوپن و مواد معدنی همچون منیزیم، آهن و روی در محصولات باغی مانند گوجه فرنگی و وجود آنتی‌اکسیدان‌ها و اسیدهای آمینه مفید در سایر محصولات اشاره کرد.

مواد غذایی ارگانیک حاوی آنتی اکسیدان بیشتری است. در مواد غذایی ارگانیک آنتی اکسیدان Phenolic بیشتر یافت می‌گردد (50 درصد بیشتر از محصولات غیر ارگانیک). چراکه آفت کش ‌های مصنوعی تولید این مواد را در گیاهان کاهش داده اما کودهای حیوانی و آلی بکار رفته در کشاورزی ارگانیک تولید آنها را افزایش می‌دهد.

کمتر سمی هستند. محصولات ارگانیک سالم‌تر بوده و به بقایای آفت کش‌های آلی کمتر آلوده می‌باشند. همچنین این محصولات فاقد افزودنی‌های غذایی بوده و طبعاً سالم‌تر می‌باشند.

تولید کنندگان محصولات ارگانیک از استانداردها و دستورالعمل‌های بسیار سخت گیرانه‌ای تبعیت می‌کنند که احتمال آلوده شدن اینگونه محصولات به مواد شیمایی وسمی به حداقل ممکن می‌رسد. گواهی نامه های محصولات ارگانیک، به عنوان بیمه هایی است که در تولید این محصولات از مواد شیمیایی و سمی استفاده نشده است.

مواد غذائی ارگانیک خطر بیماری‌ها را کم می‌کند. خیلی از مراکز حفاظت محیط زیست در یافته‌اند که مواد شیمیایی موجود در آفت کش‌ها دارای اثرات سرطان زایی و بیماری زایی هستند. کشاورزی ارگانیک یکی از راه‌های کاهش مصرف سموم شیمیایی و کم کردن این مواد به منابع آب، زمین و هوا است.

درجه بندی مواد غذایی ارگانیک:

اصطلاحاتی که بــرای مواد غذایی ارگانیک استفاده می‌شود عبارتند از:

  • صد در صد ارگانیک: محصولاتی که به طور کامل از ترکیبات آلی (طبیعی) تشکیل شده‌اند.
  • ارگانیک: محصولاتی کــه 95 درصد متشکل از ترکیبات آلی هسـتند.
  • تولید شده با مواد ارگانیک: محصولاتی کــه دارای حداقل 70 درصد مواد طبیعی باشند. مواد غذایی که کمتر از 70 درصد مواد طبیعی داشته باشند، جزو محصولات ارگانیک محسوب نمی‌شوند.

عموم مصرف کنندگانی که با آگاهی و اعتقاد درونی مبادرت به مصرف محصولات ارگانیک می‌کنند، سبک زندگی خود را در جهت مصرف پایدار تغییر می‌دهند.

برای مثال از کیسه های پلاستکی کمتر استفاده می‌کنند، در مصرف انرژی زیاده روی نمی‌کنند و در تمامی انتخاب های خود اصول سلامت و پیشگیری را رعایت می‌کنند. این افراد علاوه بر جستجوی فروشگاه‌های ارگانیک برای خرید مایحتاج روزانه یا هفتگی به دنبال رستوران ها وکافه های ارگانیک هم هستند. این تقاضا، میل و رغبت مصرف‌کنندگان موجب شد تا رستوران ها و کافه‌های ارگانیک در برخی کشورها افتتاح شوند. مردم بسیاری از کشورها رفتن به رستوران های خاص را یکی از تفریحات خود می‌دانند و از این زاویه تاسیس رستوران‌های ارگانیک می‌تواند فرصت شغلی مناسب برای علاقه مندان به این حرفه باشند.

علت رواج این قبیل مصارف این است که استفاده از مواد غذایی ناسالم و صنعتی موجب بروز انواع بیماری‌ها برای افراد شده است. محیط های شلوغ شهری، آلودگی شهرها، استفاده از مواد غذایی آلوده، فست‌فودها و دوری از محیط‌های طبیعی و پاک برای جامعه امروزی مشکلات زیادی ایجاد کرده که افراد تمایل دارند از مواد غذایی سالم و محیط سالم و طبیعی برخوردار باشند. بنابراین یکی از راههای کمتر کردن این مشکلات می‌تواند تاسیس رستوران‌های ارگانیک در سطح شهرها باشند که مطمئنا طرفداران زیادی خواهد داشت و می‌تواند جز کسب وکارهای سودمند محسوب شود.

برچسب ها
نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن